Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Населението на Китай

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 30 октомври 1990 г. Китай обявява резултати от преброяване, според което населението на страната е достигнало 1,13 млрд. души. Това е четвърто официално преброяване за Китай и показва, че населението му от 1953 г. (първо преброяване) до 1990 г. е нараснало внушително с около 500 милиона души. От 1979 г. насам китайското правителство налага контрол над раждаемостта, препоръчвайки ограничение за едно дете в семейство или максимум две, при специални обстоятелства. Демографската политика на страната е насочена към материално стимулиране на семейства, които се придържат към ограничението, за разлика от политиката в европейските страни, която заради ниския прираст е насочена към поощряване на раждаемостта. Стриктното прилагане на политиката "едно семейство - едно дете" десетилетия наред, задържа смайващото увеличение на китайското население, но и води към друг сериозен проблем - висока средна възраст. От началото на 2016 г. съществуващият закон за семейно планиране е променен и китайските семейства могат да имат по две деца. Днес Китай продължава да бъде най-голямата по население страна в света с около 1,38 милиарда жители, от които почти 11 % са над 64-годишна възраст.

✅ Показана е част от карта на света - Гъстота на населението. Цялата карта с легендата към нея ще откриете в ???? Атлас на света.


✅ Карти на света с гъстота на населението ще откриете също в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас и в ???? Атлас по география и икономика за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари