Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Абдикацията на цар Фердинанд I

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На днешната дата (3 октомври) през 1918 г. цар Фердинанд I абдикира в полза на първородния си син Борис и напуска страната завинаги. До това историческо събитие се стига скоро след подписването на Солунското примирие, с което България излиза от Първата световна война и в очакване на тежките последици за страната ни, участвала на страната на победените. Само 5 години преди това още една война завършва с тежък удар върху мечтата за национално обединение на българите, хиляди убити на фронта и икономически щети за страната. Междусъюзническата война от 1913 г. води първата национална катастрофа, но тогава престолът на Фердинанд I е спасен. Политическите успехи на царя, свързани с обявяването на независимостта на България (1908 г.) и Балканската война (1912-1913 г.) все още подклаждат надеждата за бъдещ успех в осъществяването на националното дело. След втората тежка загуба обаче вината на цар Фердинанд, като държавен глава, за допуснатите политически грешки с катастрофални последици, го водят към неизбежна абдикация. До края на живота си не е допуснат да посети отново страната, която управлява 31 години.

✅ Карти на Първата световна война и участието на България в нея, на Балканската война (1912-1913 г.) и Междусъюзническата война (1913 г.) ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас, в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.
 


✅ Стенни карта ???? "Балканска война (1912-1913)" с врезки "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Балканите след Междусъюзническата война"
 

✅ Стенни карта ???? "Балканите през Първата световна война (1914–1918)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари