Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Четири сребърни тракийски съкровища

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Златните и сребърни съкровища на древните траки са сред най-впечатляващите археологически находки на територията на България. Те не само свидетелстват за богатствата на траките, но дават и информация за някои аспекти от живота им.
Четири сребърни съкровища са открити съвсем случайно през периоди от 10-11 години през втората половина на миналия век в различни населени места на територията на Дунавската равнина. Датирани са от V-IV век пр.Хр. Първото от тях е Луковитското съкровище, изровено през 1953 г. край гр. Луковит от местен орач. Съкровището се състои от 15 сребърни съда и конски амуниции с изящни апликации, някои с позлата. Десет години по-късно, през 1963 г., работници от с. Летница (днес град) копаят основи за нова селскостопанска сграда и попадат на съд, в който са събрани множество сребърни предмети. Летнишкото съкровище съдържа сребърни апликации с позлата, част от конска амуниция. През 1974 г. при оран в близост до с. Борово (днес град), трактор изважда на повърхността древни предмети от Боровското съкровище. При последвалите разкопки са открити 5 сребърни предмета с позлата. На четвъртото съкровище се натъква жител на с. Рогозен през 1985 г. при разкопки за водопровод в двора на къщата си. Рогозенското съкровище се оказва изключително богата находка с общо 165 сребърни предмета, някои от които с позлата.


✅ Сребърните съкровища са показани със знаци на картата "Одриско царство". Обозначени са също и златни съкровища, тракийски гробници, известни владетелски погребения и др. от разглеждания период. Показани са и военните походи на тракийските царе Ситалк и Котис I. Още за историята на траките ще разкриете от цялата карта и легендата към нея, както и от картата "Ранна Тракия". Двете карти са част от ???? Атлас по история и цивилизации за 5. клас. За да бъдат по-интересни за учениците картите са изпъстрени с изображения, с кратко описание и указано местоположение.

 

✅ Стенна карта ???? "Ранна Тракия. Одриско царство"

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари