Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Мидуей (1942 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 4 юни 1942 г. започва една от най-значителните морски битки на Втората световна война - битката при атола Мидуей.
Японският военноморски флот се насочва към атола, смятайки, че американците са в неведение за кампанията им. Американското командване обаче е наясно както с придвижването на противника, така и с крайната му цел, благодарение на новите за времето радиолокационни системи, с които разполага. Това дава предимство на САЩ в последвалата битка от 4-ти до 7-ми юни, в която японците губят 4 самолетоносача срещу 1 от американска страна, а човешките жертви са в съотношение ок. 10:1. Решителната американска победа при атола Мидуей се счита за повратна точка във войната на Тихоокеанския фронт. Японското настъпление е спряно и страната преминава към отбрана.


✅ Битката при Мидуей е показана на картата "Войната в Тихия океан, 1939-1942 г.". Цялата карта, както и карта със следващия етап от войната в Тихия океан (1943-1945 г.) ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.
 

✅ Стенна карта ???? "Втора световна война, 1939-1945 г." с врезка "Тихоокеански военни действия, 1941-1945 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари