Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Санктпетербургски протокол (1913 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 9 май (26 април по стар стил) 1913 г. в Санкт Петербург е подписан протокол, по силата на който един български град е откъснат от пределите на страната ни и даден на Румъния. Това решение е вид компенсация за северната ни съседка, която има претенции за Южна Добруджа. Без да е част от Балканския съюз в успешно развиващата се за съюзниците Балканска война (1912-1913 г.), Румъния е притеснена от възможността България силно да се разшири. В замяна на неутралитета си, тя предявява териториалните си искания и в отговор на тях Великите сили се събират на конференция в руската столица. След няколко заседания приемат Санктпетербургския протокол, по силата на който град Силистра и 3 км от околностите му преминават към Румъния. Дунавският град е първата териториална жертва на страната ни през 1913 г. Неудовлетворена от тази компенсация, Румъния се изправя срещу България, наред с останалите съседни държави, в Междусъюзническата война (1913 г.) и в крайна сметка след края ѝ получава и Южна Добруджа.

✅ Карти "Балканска война, 1912-1913 г." и "Междусъюзническа война, 1913 г." ще откриете в в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Балканска война (1912-1913)" с врезки "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Балканите след Междусъюзническата война"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари