Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Атила Зафиров

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 24 януари 1922 г. в София умира един голям български патриот и умел военачалник - генерал-майор Атила Зафиров.
Роденият в Калофер и възпитаван в родолюбиво семейство Атила, участва като доброволец в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). След Освобождението завършва Военното училище в София. Проявява мъжество и военна далновидност в участието си в Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската война (1912-1913 г.) и Междусъюзническата война (1913 г.) и получава първите си медали за храброст. По време на Първата световна война отново се доказва като бележит военен деец. В едно от най-тежките сражения между българи и румънци на Добруджанския фронт, край село Сарсанлар, той командва Трета бригада на Първа пехотна Софийска дивизия, която отблъсква румънската Девета дивизия. Генерал-майор Атила Зафиров се отличава не само с военната си дейност, но и с проявите си на честен човек и хуманист и полага грижи за сираците, чийто бащи са загинали във войните. Генералската си заплата дава за техните нужди. За съжаление след пенсионирането си от армията до смъртта прекарва живота си в нищета. Днес паметта му пази добруджанското село преименувано от Сарсанлар на Зафирово в чест на заслужилия почит Атила Зафиров.


✅ Карти с военните действия на българските войски по време на Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас, в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа

✅ Стенни карти:
????
"Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г."
???? "Балканска война (1912-1913)" с врезки "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Балканите след Междусъюзническата война"
????
"Балканите през Първата световна война (1914–1918)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари