Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Испания

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 12 октомври е национален празник в Кралство Испания. На тази дата през 1492 г. испанската експедиция (1492-1493 г.), водена от Христофор Колумб и спонсорирана от кралица Исабела I Кастилска, открива Новия свят. В опит да открият западен път към Индия испанските кораби пресичат Атлантическия океан и достигат до Бахамските острови. Колумб слиза на брега на един от островите и забива кастилското знаме. Скоро след това започва европейското проучване и завладяване на Америка и превръщането на Испания в империя. През XVI и XVII век тя е най-мощната страна в Европа и света. На днешната дата испанците отбелязват и празника на Дева Мария Пилар, покровителка на Арагон и цяла Испания.

 

???? Съвременна Испания е разположена на 506 хил. кв.км, което я прави четвърта по площ държава в Европа. Релефът ѝ е преобладаващо планински с високи плата и планински вериги. Населението ѝ е ок. 50 милиона души, основно изповядващо католицизъм, а най-големият ѝ град е столицата Мадрид. Формата на управление на страната е парламентарна конституционна монархия. Испания има богато и разнообразно културно наследство, а испанският език е вторият най-разпространен роден език в света. Икономиката ѝ е от най-големите в Европа - по брутен вътрешен продукт страната се нарежда шеста на континента и четвърта в Европейския съюз. През последните години в кралството има засилени вътрешни сътресения заради движението за независимост в Каталуния.

✅ Цялата карта на Великите географски открития, XV-XVII век ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизация за 8.-9. клас.

✅ Картата на Испания е част от ???? Атлас на света.

✅ Стенна карта ???? Великите географски открития, XV-XVII век

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари