Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Китай

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 1 октомври в Китай честват своя национален празник - Ден на Китайската народна република, основана на днешната дата през 1949 г. Страната е наследник на една от най-древните цивилизации и в продължение на хилядолетия е управлявана от различни имперски династии, редувайки периоди на обединения и разединения. През XIX и началото на XX век е обхваната от граждански вълнения, военни поражения и чужда окупация. Китайската народна република (КНР) е основана през 1949 г., когато Китайската комунистическа партия, под ръководството на на Мао Дзедун, установява автократична социалистическа система със строг контрол. От края на 70-те години в страната започват политико-икономически реформи, свързани с преминаване към по-пазарно ориентирана система, което води до повишаване на БВП и постепенното изграждане на Китай като една от най-мощните икономики в света.


???? Днес Китай е най-многолюдната държава в света с ок. 1,4 милиарда население и четвърта по площ, а на границата ѝ с Непал се намира най-високият връх на Земята - Еверест. По-голямата част от населението се намира в източната половина на страната, а западната, с обширните планински и пустинни райони, остава слабо населена. Формата на управление е унитарна еднопартийна социалистическа република. С една от най-бързо развиващите се икономики в света Китай е на лидерски позиции по отношение на БВП, електронна търговия, добив и преработка на руда, машиностроене, текстил и много други производства. Страната е най-големият износител на стоки и втора в света по внос. Бързото икономическо развитие обаче носи и сериозни проблеми със замърсяването на околната среда, както и увеличаване неравенството в доходите сред населението.

✅ Историческа карта на Югоизточна Азия за периода след Втората световна война ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Съвременна политическа карта на Азия, както и карта на Източен Китай ще откриете в ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари