Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Пролетта на народите

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? В годините 1845-1847 населението на Европа живее в условията на тежка икономическа криза. Изключително слабите реколти в селското стопанство водят до повишаване на цените на продуктите, безработицата се увеличава, условията на живот силно се влошават, има гладуващо население. Кризата спомага за революционните нагласи сред средната класа и работниците, които в търсене на социална справедливост издигат политически искания към управляващите. Започва "Пролетта на народите"
На 22 февруари 1848 г. граждани на Париж излизат на демонстрация с искане за избирателна реформа. Демонстрантите влизат в улични сблъсъци с гвардията. В събитията се включват все повече работници и започва революция. Кралят е принуден да абдикира. Обявена е Втора френска република. Примерът на французите бързо е последван от още много страни в Западна и Централна Европа. Революционната вълна залива германските и италианските държави и Австрийската империя.
В крайна сметка революциите от 1848-1849 г. във всички европейски държави завършват с крах, но оставят силен отпечатък върху по-нататъшното управление. Започват политически реформи.


✅ На картата "Революции в Европа, 1848-1849 г." са показани държавите, обхванати от революция и районите на селски въстания. Отбелязани са центровете на революциите и контрареволюционните действия срещу тях. Картата ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари