Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Димитър Пешев

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? По време на Втората световна война България е една от малкото държави, спасила своите евреи от нацисткия геноцид. С този си акт българската нация показва пред света своето хуманно лице. В защита на евреите се надигат общественици, политици, църковни дейци и много обикновени граждани. Съществена роля в предотвратяване на депортирането на евреи от границите на страната играе подпредседателят на Народното събрание - Димитър Пешев. Научил, от делегация на свои съграждани от Кюстендил, за подготвянето на депортиране на хиляди евреи към нацистките лагери, той иницира остър писмен протест до министър-председателя Филов, подписан от 43 народни представители. Този акт спомага много за осуетяването на акцията. Германия успява да наложи волята си за депортирането на евреи от новоскрепените към страната ни Беломорска Тракия и Македония.
Въпреки приноса си за спасяването на българските евреи, през 1945 г. Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор по обвинение за фашизъм и по-парадоксалното - за антисемитизъм. Освободен е година по-късно, но му отнемат жилището, забраняват му да упражнява професията си и живее дълги години в нищета. Умира на днешната дата (20 февруари) през 1973 г.

 


✅ Спасяването на българските евреи е отбелязано със знак върху територията на България в картата "България през Втората световна война, 1939-1944 г." Ще я откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "България през Втората световна война (1939-1944)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари