Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Патриарх Евтимий Търновски

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Патриарх Евтимий Търновски е една от големите български личности на Средновековието, забележителен духовен водач на народа ни в драматичното време на политическо разделение на българската държава и османско нашествие. Всеотдайно работи за заздравяване на вярата на народа, а заслугите му към българската книжовност от това време са епохални. Полага основите на Търновската книжовна школа, провежда реформа за единен български правопис и оставя след себе си десетки творби. По време на обсадата на Търново от османците, през 1393 г., вдъхва сили на защитниците на града. В трудните за престолния град дни, патриархът не търси уединение и не се отдава на послушание и молитви, както изисква исихазмът, мистичното монашеско учение, на което е последовател, а с всички сили се старае да помогне за отбраната. След превземането на столицата, търновският патриарх е изпратен в заточение.
Днес (20 януари) българската православна църква отбелязва паметта на св. патриарх Евтимий Търновски.✅ Картата "Падане на България под османска власт, 1371-1396 г." е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.


✅ Карта "Завладяване на България и Балканите от османците" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.


✅ Стенна карта ???? "Падане на България под османска власт (1371-1396)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари