Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Нова Зеландия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Нова Зеландия е разположена в югозападната част на Тихия океан и се състои от два големи острова и около 700 малки, като от тях само около 60 са годни за обитаване.
На 13 декември 1642 г. Абел Тасман, холандски мореплавател и изследовател, става първият европеец достигнал до островите и картографирал част от бреговата им линия. Той не успява да слезе на сушата, екипажът му е нападнат от местни жители - маори. Самите маори са полинезийци, заселили се в Нова Зеландия между 800 и 1300 г. Поради голямата си отдалеченост, Нова Зеландия е най-късно заселената територия в процеса на човешката миграция. Следващото посещение на европейци е повече от 120 години по-късно. Капитан Деймс Кук, английски мореплавател, посещава островите и ги картографира по-подробно. По същото време Нова Зеландия е посетена и от французи. За да предотвратят завладяването ѝ от французите, англичаните избързват и сключват договор с маорите и присъединяват територията към британските колонии. Днес Нова Зеландия е парламентарна република, член на Общността на нациите.


✅ Маршрутите на Абел Тасман и Джеймс Кук са изобразени на картата "Австралия и Океания" в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.


✅ Стенна карта ???? "Австралия и Океания"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари