Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Нарва (1700 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ В хода на Великата северна война, на 30 ноември 1700 г., при Нарва в неравна битка се срещат шведите, предвождани от едва осемнадесет годишния крал Карл XII и четирикратно по-голямата руска армия на Петър I. Шведите започват атаката си в изключително тежка снежна буря, пренебрегвайки военните тактики - атакуват центъра на русите. Последвалата битката прераства в тричасов ръкопашен бой, който обръща руснаците в бягство. Младият шведски крал, смятан за изключителен военачалник, печели първата си голяма победа. Карл XII винаги лично е предвождал армията си и е живеел в спартанските условия на военните лагери наравно с войниците си.
Девет години по-късно, при Полтава, Петър I разбива шведската армия и успява най-после да отърси руснаците от сковаващия страх от шведите.


✅ Битката при Нарва е отбелязана на картата "Русия, XVI-XVIII век". Изобразена е територията на Руската държава в началото на XVI век и поетапните ѝ териториални разширения до към 1796 г. Руската империя е показана с границата ѝ към края на XVIII век. Цялата карта и легендата към нея ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


✅ Стенната карта "Русия, от XV до началото на XX век" е комбинирана с карта "Индия, Китай и Япония, XIX и началото на XX век"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари