Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Ньойски договор (1919 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие Ньой, е подписан мирният договор между България и Антантата. Той бележи параметрите на Втората национална катастрофа. От страната са откъснати повече от 11 хил. кв.км с преобладаващо българско население. Договорът налага въоръжените ни сили да бъдат сведени до 33 000 души и задължава страната да изплаща непосилни репарации. България трябва да заплати на страните победителки повече от 2 млрд. златни франка, да предаде десетки хиляди тона въглища и много добитък. Хиляди български бежанци се насочват към страната, а надеждата за пълно национално обединение отново е смачкана.

✅ Териториите, отнети от България според Ньойския договор, са отбелязани на картата "България след Първата световна война". Картата ще откриете ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ В стенната карта ???? "България според договори от 1878 г. до 1919 г." ще откриете и "България според Ньойския мирен договор".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Катя
    Ньойски договор звучи като средновековна инквизиция, не се знае кой е палачът, но звучи справедливо, защото е едномислие на някой, който пак не се знае кой е и защо е толкова жесток.
    Отговори ›
«1»