Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Дейтънско споразумение (1995 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? От 1 до 21 ноември 1995 г. в Дейтън, Охайо се състои Дейтънската конференция, която има за цел да прекрати босненската война в Югославия и уреди отношенията между воюващите страни. На 21 ноември 1995 г. е подписан Дейтънският мирен договор, страни по договора са остатъчна Югославия, Босна и Херцеговина и Хърватия, подписването на договора става в присъствието на американски, руски и европейски дипломати и американски военни. Договорът урежда политическото деление на Босна и Херцеговина на Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска и структурата ѝ на управление, задължително включваща представители на всички етнически и религиозни общности. Спазването на споразумението се съблюдава от международни военни сили.
Сръбската скупщина (парламент) ратифицира договора седем години по-късно. Споразумението не е смятано за краен вариант и днес се чуват гласове на европейски политици за неговата ревизия.


✅ Границата според Дейтънското споразумение на Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина е изобразена на картата "Разпадането на Югославия". Показано е поетапното отделяне на териториите, бежански потоци, бомбардировки, умиротворителни мисии и още много от основните събития от разпада на федерацията. Картата ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари