Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Сръбско-българска война (1885 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 14 ноември (2 ноември по стар стил) 1885 г., сръбската армия прекосява границата и навлиза в българска територия, с което дава началото на първата война в историята на България след Освобождението.
След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, недоволството на съседните държави силно нараства, заради вероятността България да се увеличи още, обединявайки и Македония. Българските въоръжени сили са съсредоточени на югоизточната граница в очакване на атака от Османската империя, но нападението идва от запад. Войската бързо трябва да се придвижи към границата със Сърбия, изминавайки пеша голямо разстояние. В последвалите решителни боеве при Сливница, Драгоман, Цариброд и др., сръбската армия търпи поражения. Силата на бойния дух и ентусиазмът за защита на Съединението компенсират липсата на опит в българската войска. Сърбия е победена и само намесата на Великите сили я спасява от по-голям разгром, България защитава Съединението, самочувствието на народа укрепва, а войната остава в историята като "войната на капитаните срещу генералите".


✅ Стенна карта ???? "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г.":
 

✅ Карти на Съединението и Сръбско-българска война ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари