Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Операция „Дунав“ (1968 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски на СССР, Унгария, Полша, ГДР и България, навлизат в Чехословакия в изпълнение на т.нар. Операция „Дунав“. Според официалната информация от съветските власти, войските на Варшавския договор са "повикани" за да помогнат на Чехословашката комунистическа партия да противодейства на контрареволюцията.
В началото на годината, заставайки начело на партията Александър Дубчек започва реформи за "социализъм с човешко лице", свързани с опити за демократизация на политическата система и засилване на правата на гражданите. Съветските власти са притеснени, че промените, посрещани с одобрение от по-голямата част от обществото, са прекалено радикални и могат да доведат не само до загубата на Чехословакия като стратегически съюзник в Централна Европа, но и до нежелани промени в целия Източен блок.
Близо 200 хил. войници на съюзниците от Варшавския договор навлизат и окупират страната. Дубчек призовава хората да не дават отпор, но въпреки това жертви са дадени. Инвазията успешно спира реформите и слага край на периода на политическа либерализация и масови протести в страната, известен като „Пражката пролет“.
Последствията са тежки – десетки хиляди граждани, много от които високо квалифицирани специалисти, напускат страната, икономическите проблеми се задълбочават, а реформите са отменят.

✅ Военната интервенция в Чехословакия е отбелязана в картата НАТО и Варшавски договор до 1989 г. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари