Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Черномен (1371 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ Недалновидната политика на владетелите на Балканите през XIV век улеснява настъплението на османците на полуострова. Чак през 1371 г., малко след смъртта на българския цар Иван Александър, е сформирана първата антиосманска коалиция на местни владетели. Прилепският крал Вълкашин и неговият брат - серския деспот Углеша, организират поход към превзетия през 1369 г. от османците Одрин. В похода участват сърби, българи и други християни. През нощта на 25-ти срещу 26-ти септември 1371 г. край Черномен османците изненадващо нападат лагеруващата християнска войска и напълно я разбиват. Сред хилядите жертви са и двамата предводители - Вълкашин и Углеша. Победата на османците в битката при Черномен открива пред тях пътя към цялостното превземане на Балканите и вещае тъмни времена на народите там.

✅ Битката при Черномен е отбелязана на картата "Османско нашествие, 1354-1402 г." Освен военните походи на османците са изобразени и походите на византийци, граф Амедей VI Савойски, кръстоносци, рицари хоспиталиери и Тимур. Показани са най-важните битки и поетапните завоевания на османците до 1402 г. Картата е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Битката е отбелязана и в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Стенна карта "Падане на България под османска власт (1371-1396)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари