Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Септемврийско въстание (1923 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 23 септември 1923 г. е обявено Септемврийското въстание, организирано и ръководено от Комунистическата партия, под давление и с подкрепата на Коминтерна. Въстанието започва без да се отчитат конкретните условия и недостатъчната подготовка. Още на 12 септември изтича информация и властта арестува и подлага на изтезания над 2000 души, предимно дейци на БКП, арестуван е и ръководителят на военно-техническия комитет на въстанието. Въпреки това, на 13 септември въстава Мъглиж. Следват изолирани действия в Стара Загора, Нова Загора, Казанлъшко и Чирпанско. На 23 септември действията се разгръщат, въстаниците успяват да завземат градовете Фердинанд (днес Монтана), Оряхово, Бяла Слатина и Кнежа, но въстанието остава ограничено по размери и без подкрепата на големите градски центрове и скоро е смазано.
За четири дни войската успява да възстанови властта в гр. Фердинанд. Неуспехът е пълен, жертвите са много, ръководителите Георги Димитров и Васил Коларов бягат в Съветския съюз. Палежите, изтезанията, масовите екзекуции без съд водят до ожесточаване на конфликта и до задълбочаване на разделението в обществото.


✅ В картата "България след Първата световна война" са отбелязани със знаци градовете, участвали в транспортната стачка 1919-1920 г. и протестните демонстрации на населението срещу тежкото икономическо положение, селища овладяни от въстаниците, септември 1923 г., райони на Юнското въстание и на Септемврийското въстание .
Цялата карта ще откриете в
???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас, а също и в ???? Атлас история на България.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари