Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Бонапарт в Москва

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 14 септември 1812 г. Наполеон Бонапарт влиза в Москва, седмица след кръвопролитната битка с руската армия при Бородино. Учудването и изненадата прерастват в раздразнение, когато разбира, че градът е изоставен, няма почти никаква храна, а малкото останали жители не желаят да сътрудничат. Къщите и дворците са празни, но всичко в тях е непокътнато. Самият Наполеон се настанява в Кремъл, в покоите на император Александър I. Кошмарът започва през нощта, запалени са складове, магазини, обществени сгради. На другия ден духа силен вятър и пожарите се разрастват. Около 6000 войници умират от задушаване, два дни по-късно самият Наполеон се принуждава да напусне Москва.
Опожарени са две трети от града, за въстановяването му са били нужни повече от 20 години. Дали палежите са били умишлени или са в резултат от недобро стопанисване от френската армия на почти изцяло дървеният град, са въпроси вълнуващи и до днес историци и военни стратези.
Наполеон, превзел изоставената и опожарена Москва, пише три пъти до руския император, като очаква неговата капитулация и подписване на мирен договор, но среща мълчание. Път напред няма, войската е деморализирана и твърде оредяла. Месец по-късно започва отстъплението, превърнало се в разгром – не достига храна, руската армия е по петите им, навсякъде дебнат партизански отряди, зимата настъпва с лют студ. В първите дни на декември Наполеон, с останалата малка част от армията си успява да напусне руската територия.


✅ На картата е показан походът на Наполеон до Москва, битката при Бородино, опожаряването на Москва и отстъплението на френската армия. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


✅ Стенна карта ???? "Европа при Наполеон, 1794-1815 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари