Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Овчата битка (1223 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ Чингис хан създава най-голямата съществувала някога империя. Монголските орди - добре организирани, обучени, жестоки и твърди - завладяват голяма част от Евразия и никой не може да им се противопостави.
През есента на 1223 г., 30 000 армия настъпва от юг към Волжка България, водена от Субетей - най-добрия стратег на Чингис хан. Българите са подготвени за сблъсъка, макар че врагът ги превъзхожда числено многократно. Ползват тактиката да увлекат противника в центъра и да го заградят по фланговете, в така наречения "чувал". В битката при завоя на река Самара загиват повечето монголски войни, а останалите живи 4000 са взети в плен. За да ги унизят, българите заменят всеки пленник за овен. Битката остава в историята като "Овчата битка".
Това е единствената победа над войски на Чингис хан. Благодарение на Волжка България, временно е спряно настъплението на монголите към Европа.


✅ Цялата карта "Монголска империя, XIII век" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизация за 8. клас /по старата учебна програма/. На нея са изобразени териториите на монголските държави в края на XIII век, границата на Монголската империя в края на управлението на Чингис хан и др.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Любо
    Само не разбрах защо за израз е размяната за унижение... това не е унижение, това е дори хуманен акт вместо да ги убият ги заменят за животни
    Отговори ›
«1»