Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Aферата "Мис Стоун" (1901 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? През 1901 г. една интересна афера става част от историята на освободителното движение в Македония и Тракия и привлича вниманието към делото на ВМОРО.
Необходимостта от средства за въоръжаване на четниците кара ръководството на организацията да търси различни възможности за увеличаването им. Такава възможност те виждат в отвличанията срещу откуп. На 3 септември 1901 г. недалеч от Банско четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвлича американската мисионерка Елън Стоун и нейната спътница Катерина Цилка. За освобождаването им е поискана голяма сума. В укриването на пленените жени четата среща сериозни затруднения. Преследвани са от османски потери, принудени непрекъснато да се придвижват, обстоятелство допълнително усложнено и от факта, че втората заложница – Цилка се оказва бременна. Преговорите се проточват, акцията продължава повече от предвиденото, двете жени прекарват месеци в обиколки с четниците и Цилка ражда в плен. След много перипети, половин година след началото на т.нар. „афера мис Стоун“, откупът е платен и двете жени са освободени. По време на пленничеството си американската мисионерка се запознава с идеите на ВМОРО и вече свободна тя защитава каузата на похитителите си и показва симпатията си към революционното движение.


✅ Карти на Националноосвободителното движение в Македония и Тракия ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари