Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Индия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 15 август Индия празнува Ден на независимостта. Години на съпротива срещу британското управление водят до днешната дата през 1947 г., когато индийците, ръководени от Махатма Ганди, достигат по мирен път до своята независимост. След откриването на морския път до Индия от Вашку да Гама през 1498 г., стремежът на европейците към богатствата на Южна Азия водят много колонизатори. През XIX век Великобритания успява да се наложи като доминираща сила в региона, налага монопол върху търговията с индийски стоки и разглежда Индия като „перла в короната“ на Британската империя. Зараждат се движенията за независимост, милиони индийци излизат на шествия, за да сложат край на колониалната си зависимост, след което обаче от страната са отделени териториите с преобладаващо мюсюлманско население, образували държавата Пакистан.


???? Днес Република Индия е втората по население държава в света (ок. 1,3 млрд. души) и седма по площ (ок. 3,3 млн. кв.км). Съчетава колорит от култури, езици, религии и аромати. Икономиката на страната е разнообразна и обхваща както селско стопанство и занаяти, така и широка гама от съвременни индустрии и множество услуги (един от основните износители на услуги в областта на информационните технологии). Въпреки икономическия си растеж и стратегическо положение, страната се сблъсква с проблеми като силно замърсяване на околната среда, бедност сред голяма част от населението, широко разпространена корупция.

✅ Цялата карта „Деколонизация в Югоизточна Азия, 1945-1989 г.“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Съвременната политическа карта на Азия е част от ???? Атлас на света.

✅ Още карти на Азия – природа, климат, води, почви, растителност и животински свят, население, политическа карта и стопанство ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

✅ Стенна карта на света ????Деколонизация

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари