Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Английската революция

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? През XVII век в Англия започва революция, която води след себе си не само промени в управлението, но и отваря пътя за последвалия голям икономически подем на страната.
Обтегнатите отношения между Парламента и кралската власт в Англия по време на управлението на Чарлз I (1625-1649 г.) ескалират през 1642 г. На днешната дата, 22 август, на Острова избухва гражданска война. Първоначално войските на краля, защитаващи абсолютната му власт, нанасят поражение на недобре организираната войска на Парламента. Следва обаче обрат във войната и крайният резултат е победа за парламентаристите. В хода на войната крал Чарлз I е осъден на смърт и екзекутиран. За кратко време е установена Английска република, последвана от Протекторат (диктатура на Оливър Кромуел), но в крайна сметка страната осъществява преход към конституционна монархия. С това идва краят на абсолютната власт в Англия, а успехът на революцията е вдъхновяващ пример за европейските държави.


✅ Английската революция е разгледана в картата "Англия и Франция, XVI - началото на XVIII век". Изобразени са териториите под властта на парламентаристите и на роялистите, най-важните битки в хода на войната, походи на Оливър Кромуел и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари