Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Мадагаскар

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 10 август 1500 г. португалският мореплавател Диого Диаш, брат на известния Бартоломеу Диаш, става първият европеец забелязал остров Мадагаскар. Отклонявайки се от основната експедиция на Педро Кабрал, мореплавателят достига Мадагаскар, дава му името Свети Лаврентий, чийто празник се отбелязвал на този ден, и проследява източното му крайбрежие. Към този момент островът е населяван предимно от австронезийски народи и различни преселнически групи от Източна Африка, привличащ арабски и персийски търговци. През следващите векове Португалия, Испания, Великобритания и Франция се опитват да се заселят на брега, но са прогонвани от съпротивата от местните народи, които се обединяват в Кралство Мерина. През 1897 г. островът е погълнат от Френската колониална империя, от която получава независимост през 1960 г.


???? Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света. Въпреки близостта му до африканския континент, океанските течения го изолират и това спомага за отделянето на уникални видове растения и животни - близо 90% от флората и фауната на острова не се срещат никъде другаде.
Днес държавата Мадагаскар, разположена на 587 хил. кв.км, е към групата на най-слабо развитите страни. Населението ѝ е ок. 27 млн. души, предимно населяващо села и бедно. Официалните езици са малгашки и френски. Селското и горското стопанство, са основна част от икономиката на страната и дават препитание на ок. 80% от населението.

✅ Карти на континента Африка – природа, климат, води, почви, растителност и животински свят, население, политическа карта и стопанство ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари