Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Атомните бомбардировки (1945 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 6 август 1945 г., в края на Втората световна война, Съединените щати хвърлят над град Хирошима атомна бомба. Оръжието е използвано за първи път в бойни действия. Над 100 000 души загиват веднага, а десетки хиляди са облъчени необратимо от радиация. Бомбата разрушава и изгаря целия град, само останките на няколко стоманобетонни сгради стърчат и мрачно напомнят за трагедията.
Три дни по-късно, на 9 август над Нагасаки е пусната втора, по-голяма и по-мощна бомба. Поради лошите метеорологични условия жертвите и щетите са по-малко. В дните след бомбардировките паниката е огромна, последствията от радиацията са все още непознати и Япония е принудена да капитулира.
Историческите анализатори и до днес са разделени в оценките си за бомбардировките. От една страна се смята, че благодарение на двете атомни бомби Япония капитулира бързо и са предотвратени нови жертви и щети на съюзниците, а от друга се посочват стотиците хиляди мирни жертви, избити като част от теста на новото оръжие. Не на последно място се смята, че това е демонстрация на сила от страна на САЩ пред Съветския съюз, преди подялбата на сферите на влияние след Втората световна война. Едно е сигурно - с този акт се слага началото на ядреното въоръжаване в годините на Студената война и продължаващите и до днес опити да се ограничат ядрените арсенали.


✅ Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са отбелязани на картата "Войната в Тихия океан, 1943-1945 г.". На нея са показани и по-важните битки от разглеждания период, настъплението на съюзническите войски, районите на действия на подводници и др. Картата е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Тихоокеанският фронт е показан и като врезка в стенната карта ???? "Втора световна война, 1939-1945 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари