Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Райна Княгиня

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? В разгара на подготовката за Априлското въстание, през 1876 г. Георги Бенковски възлага на 20 годишната учителка Райна Попгеоргиева да ушие въстаническото знаме. Смелата девойка, покачена на бял кон и препасана със сабя и револвер, развява знамето с надпис "Свобода или смърт" при въставането на Панагюрище. Наречена от народа Райна Княгиня, тя е обсипвана с цветя.
За участието си във въстанието Райна Попгеоргиева плаща висока цена. Заловена от турците, разпитвана и хвърлена в затвор, където е жестоко бита и измъчвана, полуживата Райна е спасена от чужди дипломати. Заминава за Русия за няколко години, където учи акушерство. Връщайки се в свободната вече България, легендарната българка преживява трудни времена, едвам свързва двата края и отглежда децата си. След години прекарани в болест и мизерия, на 29 юли 1917 г. угасва живота на българката, останала като икона в историята на Априлското въстание.


✅ Карта на Априлското въстание ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари