Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Швейцария

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 1 август централноевропейската държава Швейцария чества своя национален празник. Отбелязва се подписването от три алпийски кантона на Федерална харта през 1291 г. Според легендата това става в първия ден от август и се приема за начало на формирането на Швейцарската конфедерация. Хартата обединява кантоните за борба срещу господството на Хабсбургите, които към този момент са на трона на Свещената Римска империя и опитват да анексират земите им. Постепенно към Швейцарския съюз се включват още кантони, територията на страната се разраства, а съюзниците успяват да затвърдят своята независимост.


???? Днес в конфедерацията влизат 26 кантона, разположени на обща площ от ок. 41,3 хил. кв.км с предимно планински релеф и без излаз на море. Населението ѝ е ок. 8 млн. души, а официалните езици са 4 - немски, италиански, френски и романш. Швейцария е страна, която твърдо води политика на неутралитет и не е участвала в нито една от двете световни войни. Това е спомогнало за развитието на нейната икономика, която днес е модерна и просперираща със силно развит сектор на услугите, особено финансовите. В страната има ниска безработица, висококвалифицирана работна ръка, а БВП на човек от населението е сред най-високите в света. Швейцария не е част от Европейския съюз, но участва в Шенгенското споразумение.

✅ Цялата карта „Централна Европа“ ще откриете в ???? Атласа на света.

✅ Политическа, природогеографска, стопанска и други карти на Европа ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари