Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Цар Ивайло

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 17 юли 1279 г. цар Ивайло, с прозвището "Бърдоква" или "селският цар", побеждава далеч по-многобройна 10 000-на византийска армия в Котленския проход. Битката остава в историята с името Битката при Девина.

Две години по-рано, разгневени от безпомощността на цар Константин Тих Асен да се справи с татарските набези, селяните въстават. Начело застава Ивайло, според някои източници прост свинар, а според други - болярин. Това е едно от малкото успешни селски въстания в Европа, като Ивайло е провъзгласен за цар. Той успява да организира и ръководи войска от селяни, като постига редица победи срещу татари, византийци и вътрешните си врагове в държавата. Но военните действия продължават прекалено дълго и селяните започват да го изоставят. Обграден отвсякъде с врагове, попаднал в политически интриги на византийци и български боляри, той решава да потърси помощ при татарския хан Ногай. Византийците успяват да влезнат в съюз с татарите и под тяхно давление Ивайло е посечен.

✅ Карта "България през втората половина на XIII век", която включва управлението на Ивайло, ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари