Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Анкара (1402 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 20 юли 1402 г. край Ангора (дн. Анкара) се води тежка битка между войските на монголския владетел Тимур (Тамерлан) и османския султан Баязид I.
Интересите на двамата завоеватели се кръстосват при източната граница на Османската империя и конфликтът между тях е последван от нахлуването на Тимур в империята. Двете войски се срещат на полето край Анкара, където османците са разгромени, а султан Баязид I - пленен. Войските на Тимур продължават похода си в Анадола, опустошават османската столица Бурса, продължават към Смирна, след което се връщат на изток, насочени от завоевателските амбиции на владетеля към Китай. Победата на Тимур в Битката при Анкара води до тежки последици за Османската империя, в която настъпват години на криза и борби за власт. Това дава още половин век отсрочка за превземането на византийската столица Константинопол.


✅ Османските завоевания при Баязид I, походът на Тимур и битката при Анкара са показани на картата "Османското нашествие, 1354-1402 г.". В нея ще откриете още много военни походи, важни битки и други събития свързани с историята на Балканите в разглеждания период. Картата е част от ???? Историческия атлас на Югоизточна Европа, разработен от професионален авторски колектив.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари