Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Превземането на Бастилията (1789 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 14 юли през 1789 г. е превзета Бастилията, символ на абсолютната кралска власт във Франция. Сложено е началото на Френската революция.
По-рано през същата година в опитите си да реши натрупаните иконимически и политически проблеми, крал Луи XVI свиква Генералните щати. В тях по един глас имат първото съсловие - аристокрацията, второто съсловие - висшето духовенство и третото съсловие - огромното мнозинство от населението (96%), в това число и буржоазията. Този орган на властта има по-скоро съветваща функция. Буржоазията, като проводник на новите идеи и новите иконимически отношения е непримирима срещу безсилието на кралската власт и се обявява за Национално събране, то по-късно приема новата конституция. Исторически и основополагащ акт е приетата Декларацията за правата на човека и гражданина. За основни права са обявени: свободата на личността, свободата на словото, свободата на убежденията, правото на съпротива срещу всяко подтисничество. Тези принципи и до днес са в основата на френското конституционно право.

 

14 юли, датата на превземането на Бастилията, е национален празник на Франция.


✅ На картата "Френската революция и контрареволюционна Европа" е показана Франция към 1789 г. Обозначени са важни моменти от революцията - превземането на Бастилията, екзекуцията на Луи XVI, контрареволюционния преврат. Изобразени са районите на контрареволюционно въстание, действията на революционната войска, действията на държавите от Първата коалиция срещу Франция и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари