Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Монголия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 11 юли е национален празник на Монголия. Наричат го "Наадам" (фестивал), а честването му продължава няколко дни. Монголците отбелязват своята независимост, до която достигат през 1921 г.
Територията на днешната държава е била владение на различни номадски народи. В началото на XIII век прочутият Чингиз хан основава империя, в чиято сърцевина е именно тази територия, като обединява монголски и други съседни племена. Със завоевателни походи той разширява империята си, която до смъртта му (1227 г.) заема големи части от азиатския континент. Неговите наследници продължават завоеванията, поемайки контрол над Близкия изток, Източна Европа и останалата част от Китай. През втората половина на века империята започва постепенно да се разпада, а нейните държави наследници попадат под влиянието на будизма. През XVII век манджурите завладяват Монголия. През 1911 г. по време на Синхайската революция Монголия обявява независимост от Китай, но на практика получава автономия. До независимостта си достига десет години по-късно в резултат на Монголската революция от 1921 г. и с помощта на Съветския съюз. Страната попада под съветско влияние. След социалистическия си период, през 1992 г. Монголия приема нова конституция и въвежда парламентарна демокрация.

 

???? Монголия е държава в Източна Азия без излаз на море, разположена на площ от 1 564 116 кв.км. Територията ѝ е заета от обширни полупустинни и пустинни равнини, тревиста степ, планини на запад и югозапад, а на юг е пустинята Гоби. Най-високата точка в страната се намира в Моголски Алтай - 4362 м. Климатът е умерен, но с големи температурни диапазони. Населението на Монголия е 3,3 млн. души, което я прави една от страните с най-малка гъстота на населението в света. Столица и най-голям град е Улан Батор. Официален език е монголският, а преобладаваща религия - будизмът. Любопитен факт е, че в страната се използва кирилица. Въвеждането ѝ през миналия век е в резултат на съветското влияние, като са въведени някои модификации според монголския език. Монголия е богата на природни ресурси, сред които въглища, мед, злато. Те са и основна стока за износ, заедно с редица продукти от животновъдството.

 

✅ Природогеографска карта с Монголия ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Карта с империята на Чингиз хан и монголските държави при неговите наследници ще откриете в Атлас по история и цивилизация за 8. клас /по старата учебна програма/.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари