Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Берлински договор (1878 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 13 юли (1 юли по стар стил) 1878 г. е сключен един съдбовен за българите договор - Берлинският договор.
Великите сили, участващи в Берлинския конгрес, разпокъсват новоосвободената българска държава на части. Според договора, територията на Княжество България обхваща само Северна България и Софийска област; като автономна провинция на Османската империя е обособена Източна Румелия; Македония, Одринска и Беломорска Тракия са приобщени отново към Османската империя; Западните покрайнини около Пирот и Враня са дадени на Сърбия, а Северна Добруджа - на Румъния.
Договорът чертае новата политическа карта на Балканския полуостров без да следва етнически дадености и исторически особености и създава предпоставка за напрежение между балканските народи. Радостта на българите от освобождението е помрачена, а Санстефанска България се превръща в блян. Следват години на борби за национално обединение и съпротива срещу решенията на несправедливия договор.


✅ В картата "България според Берлинския договор, 1/13.VII.1878 г." са изобразени границите на държавите според Берлинския договор, както и териториите, отделени от Санстефанска България и присъединени към съседните държави. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас


✅ Карти на България според Берлинския договор ще откриете и ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.
 

✅ Стенната карта ???? "България според договори от 1878 г. до 1919 г." включва и карта на България според Берлинския договор.


✅ Стенна карта ???? "Съпротива срещу Берлинския договор, 1878 г."
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари