Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Корейската война

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 25 юни 1950 г. започва Корейската война. Севернокорейската армия навлиза в Южна Корея и бързо напредва към столицата Сеул. Почти веднага в конфликта се намесват от страна на Южна Корея войски на ООН, а от страна на Северна Корея - Китай и Съветският съюз. За три години военни действия, успехът е ту на едната, ту на другата страна. Конфликтът завършва без подписване на мирен договор.
Корейците стават заложници на интересите на Великите сили, всяка стремяща се да създаде сигурен съюзник в Източна Азия. След края на Втората световна война Корея е разделена на две по 38 паралел. Северната част остава под влияние на Съветския съюз, а Южната - на САЩ. Двете части на Корея установяват различни системи на управление и икономика - докато Южна Корея (Република Корея) се превръща в лъскава витрина на капитализма и демокрацията, то Северна Корея (КНДР) е превърната в своеобразен военен лагер и към момента е в почти пълна изолация.


✅ Корейската война е разгледана в две карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас. Показани са настъпленията на войските, демаркационната линия, линиите на най-голямо настъпление на войските и др.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари