Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Ватерло (1815 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ Битката при Ватерло - последната битка на френския император Наполеон I Бонапарт, сложила окончателния край на неговото управление.
Наполеоновите войни, водени в периода 1796-1815 г., променят облика на Европа. В стремежа си да установи френско господство на континента, Наполеон успява да присъедини значителни територии и да постави в зависимост почти цяла Западна и Централна Европа. Крахът на империята обаче е неизбежен след продължителните войни и надигащата се съпротива на покорените народи. На 18 юни 1815 г. при Ватерло е сложен край на „Стоте дни“, времето на повторно управление на Наполеон. Битката се превръща в последното поражение на императора, след което той е заточен далеч в Атлантическия океан – на остров Св. Елена, където умира няколко години по-късно.


✅ На картата "Европа при Наполеон, 1794-1815 г." са изобразени териториите присъединени към Франция, границите на Френската империя в края на 1812 г., основните походи и битки на Наполеон (включително при Ватерло) и др. Показани са и държавите, зависими от Франция и разпростирането на континенталната блокада. Картата ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


✅ Стенна карта ???? "Европа при Наполеон, 1794-1815 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари