Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Александър Стамболийски

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 14 юни 1923 г., по време на Деветоюнския преврат, в дома си в с. Славовица, зверски е измъчван и убит Александър Стамболийски - министър-председател на България.
Убийството е организирано от военния министър и извършено от активисти на ВМРО. Причините са водената от Стамболийски политика и несъгласието на военни, интелектуалци и политици с нея. Републиканец и пацифист, на него се пада тежката и неприятна задача да подпише Ньойския договор и да ръководи държавата след преживяната национална катастрофа. За да преодолее международната изолация на страната след Първата световна война, активно участва в Обществото на народите. За доброто си отношение към сърбите е обвинен, че подкрепя идеята за федерация на южните славяни. По време на управлението си въвежда ограничение на поземлената собственост, трудова повинност, опростява се правописа. Вследствие на всички тези радикални действия, губи подкрепата на по-голямата част от обществото. Управлението му често се категоризира като своеобразна диктатура и авторитаризъм. Чашата прелива проведения през 1922 г. референдум за осъждане на виновниците за националната катастрофа и последвалия съд за част от военния и политически елит.


✅ На картата "България след Първата световна война" са показани териториите, отстъпени от България според Ньойския мирен договор. Изобразени са и районите, обхванати от Юнското въстание и от Септемврийското въстание (1923 г.); селищата, овладени от въстаниците през септември 1923 г. и др. Картата е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Валентина Дончева
    Благодаря, че напомнихте за тази зловеща и скръбна годишнина. Много е желателно едно по-самостоятелно вникване в политиката на Александър Стамболийски и по-упорито проучване на причините за зверското убийство на българския министър-председател, както и на половината министри от кабинета му. Например, споменавате недомислената правописна реформа на Омарчевски, а пропускате огромният брой училища - 1 115, построени по време на краткото земеделско управление. Празнувайки 1 ноември, не пропускайте да си спомните за кабинета на земеделците. И т.н. Враговете на Стамболийски на практика не отхвърлят ни повечето от реформите му, ни политиката му за сближение с Югославия и изобщо външната му политика, Наследяват ги и ги доразвиват, стъпили върху костите му. Много може да се пише по въпроса.
    Отговори ›
«1»