Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Либерия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? Либерия е първата африканска република, обявила своята независимост. Това става на 26 юли 1847 г. В периода XV-XVIII век португалци, холандци и британци търгуват в региона, а от 1822 г. там започва заселване на освободени роби от САЩ. Американското дружество за колонизация изпраща до близката им част от африканския бряг хиляди чернокожи, създавайки колония с идеята, че там те ще имат по-големи шансове за свобода, отколкото в САЩ. До 1847 г. америко-либерийците успяват да създадат република и обявяват независимост, макар и призната от САЩ 15 години по-късно. В края на 20 век, републиката именувана на свободата (от латински liber-свободен), е разкъсвана от граждански войни, които сриват икономиката ѝ.

 

???? Днес Либерия, заема площ от 111 369 кв.км, голяма част от която е покрита от вечнозелени тропични гори. Населението ѝ е ок. 5 милиона, като приблизително една трета от него живее в радиус от 80 км от столицата Монровия. Естественият прираст в страната е един от най-високите в света, а доходите на населението са ниски. За съживяването на икономиката си Либерия разчита на чуждестранните инвестиции и износа на желязо, злато и каучук. Любопитен факт е, че президент на страната е голямата футболна звезда, носител на Златната топка, Джордж Уеа.

✅ Цялата карта на континента Африка ще откриете в ???? Атлас на света, който съдържа политически и природогеографски карти и данни за държавите.

✅ Още карти на Африка ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари