Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Жана Д'Арк

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 30 май 1431 г. в Руан е изгорена жива на клада Жана Д'Арк. Смята се, че е селско момиче, родено в Източна Франция. По време на Стогодишната война между Франция и Англия успява да увери всички, че има видения и е избрана от Бог да спаси Франция. Дофин Шарл, по-късно крал Шарл VII, ѝ се доверява, дава ѝ армия и тя печели поредица от важни военни победи. За превземането на обсадения Орлеан получава прозвището си - Орлеанската дева. По-късно е пленена от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в ерес и изгорена на клада, едва 19-годишна.
За невероятните си заслуги и бойни умения и за непоклатимата си вяра след смъртта си е призната за национална героиня на Франция и е оправдана и реабилитирана. През 1920 г. е канонизирана за светица от Католическата църква.


✅ На картата са показани военния поход на французите под предводителството на Жана Д'Арк, военните действия на англичаните, обсадата на Орлеан, по-важните битки в хода на Стогодишната война, английските владения във Франция през 1429 г. и др. Историята на Стогодишната война е разгледана в две карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари