Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Генерал Владимир Вазов

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На днешната дата, 14 май, през 1868 г. в Сопот е роден Владимир Вазов, по-малък брат на писателя Иван Вазов и ген. Георги Вазов, осмо дете в голямото българско семейство Вазови.
Един от големите ни военачалници, генерал Владимир Вазов показва смелост и далновидност още през Балканските войни, но най-значителните му заслуги са в битките при Дойран, по време на Първата световна война. Под негово ръководство българските части отбраняват участъка между р. Вардар и Дойранското езеро. Водят се ожесточени боеве, в които българите нанасят огромни поражения на атакуващите френски, английски и гръцки части. С умела военна стратегия ген. Владимир Вазов постига бляскава победа, като същевременно успява да опази българските войници и да сведе до минимум жертвите от българска страна, с което печели уважението дори на противника.
През 1936 г. е поканен на военен конгрес на Британския легион, където му оказват специални военни почести. а председателят на Британския легион в своята реч казва за него: "Той е от малцината чужди генерали, чието име фигурира в нашата история".


Освен военни заслуги, Владимир Вазов има значителен принос в оформянето на София като модерен и развиващ се европейски град, на който е кмет за 6 години в периода между двете световни войни.

✅ Карта с българските военни действия по време на Първата световна война ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Стенната карта ???? "Балканите през Първата световна война (1914–1918)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • памет
    Генерал-лейтенант Владимир Вазов е интерниран от комунистическата власт след 9 септември в ловешкото село Рибарица, където умира в дълбока бедност на 20 май 1945 г. Синовете му са осъдени от комунистическия Народен съд и заточени в лагери. Неговото погребение в Тетевен е скромно сложен е само един дървен кръст с името му- Владимир Вазов,а после гробището е ликвидарано и костите- изхвърлени.
    Отговори ›
«1»