Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Фернандо Магелан

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 27 април 1521 г. умира португалският мореплавател и откривател Фернандо Магелан. Убит е на остров Мактан в борбата между местните господари на Филипинските острови.
Историческото плаване, което Магелан оглавява, се осъществява под испански флаг. Той става първият европеец преминал от Атлантическия в Тихия океан, откривайки протока в южния край на Америка, кръстен по-късно на негово име. С постоянство, силна воля и много решителност, Магелан прави възможно осъществяването и успеха на една експедиция с голямо значение, макар че не доживява нейния край. Шестнадесет месеца след смъртта му, един от корабите от експедицията му - "Виктория", пристига в Испания, завършвайки Първото околсветско пътешествие в историята на човечеството и практически доказва, че Земята е кръгла.


✅ На картата "Велики географски открития, XV-XVII век" са отбелязани маршрутът на магелановата експедиция, мястото на смъртта му, както и завръщането на кораба "Виктория". Изобразени са и маршрутите и годините на други важни експедиции на португалски, испански, британски, нидерландски, френски и руски мореплаватели от разглеждания период. Показани са владенията на най-големите колониални държави към 1648 г., линиите на колониално разделяне между Испания и Португалия според договорите от Тордесиляс и Сарагоса и др. Картата ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Велики географски открития, XV-XVII век"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари