Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Русокастро (1332 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 18 юли 1332 г. край Русокастро е последната голяма българска победа от средновековната ни история. Битката е определяща за съдбата на българските земи от Южното Черноморие, които преди това византийският император Андроник III Палеолог, възползвайки се от политическата криза в България, е успял да превземе. Цар Иван Александър предприема поход за връщане на изгубените територии към пределите на страната. Българската войска, подкрепена от татарски наемници, атакува византийците сутринта на 18 юли. Води се ожесточена битка, в която българите надделяват, а разбитата императорска войска отстъпва и се затваря в крепостта Русокастрон. Император Андроник III Палеолог е принуден да се съгласи на мирен договор, който връща на българската държава териториите от река Тунджа до Черноморието. Договорът е скрепен с годеж на първородния син на Иван Александър – Михаил Асен, с дъщеря на византийския император, с което се постига и траен мир.

✅ Битката при Русокастро и териториалното разширение на България при цар Иван Александър са показани на картата „България през XIV век“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ Карта „България, Византия и Сърбия към средата на XIV век“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

✅ Стенна карта ???? България при цар Иван Александър (1331-1371)

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари