Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Топханенски акт (1886 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 5 април (24 март по стар стил) 1886 г. в двореца Топхане в Истанбул е сключено споразумение, с което Великите сили признават Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Според Топханенския акт, подписан от представители на Великите сили, великия везир на Османската империя и българския министър на външните работи и изповеданията, управлението на Източна Румелия се поема от княз Александър I Батенберг в ролята му на генерал-губернатор. В замяна, българската държава трябва да отстъпи територии - Османската империя получава земи от Кърджалийско и села по долината на р. Въча (Тъмръшко).
И въпреки че, Топханенския акт не отменя Берлинския договор и Източна Румелия продължава да е със статут на османска провинция с автономия, тя административно е част от българската държава.


✅ Териториите, отстъпени от България на Османската империя според Топханенския акт са отразени в стенната карта ???? "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г.".

 

✅ Ще ги откриете също и в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари