Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Добри Чинтулов и Добри Войников

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Двама бележити българи и съименници Добри Чинтулов и Добри Войников оставят с просветното си и творческо дело ярка диря в предосвобожденската ни история.


???? Добри Чинтулов е роден в Сливен, активен участник в борбата за църковна независимост и новобългарска просвета, участник в първия български литературен кръг. Оставя след себе си неголямо, но запомнящо се творчество - "Къде си вярна ти любов народна?"," Стани, стани, юнак балкански"," Вятър ечи, Балкан стене".


???? Добри Войников е роден в Шумен, български възрожденски учител, драматург, общественик, журналист, музикален и театрален деец. Считан е за основател на българския театър, първият български режисьор и автор на театрални пиеси, сред които "Криворазбраната цивилизация".


Добри Чинтулов и Добри Войников умират на днешната дата, 27 март, съответно 1886 г. и 1878 г. Родолюбивият им и светъл просветен дух е жив и днес чрез творчеството им.

✅ Имената на двамата възрожденски дейци ще откриете до родните им градове, отбелязани в картата "Български будители, XVIII-XIX век". Картата е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Възрожденска просвета и култура, XVIII-XIX век. Борба за самостоятелна църква, XIX век"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари