Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Дравска епопея (1945 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? През март 1945 г. Главното командване на Вермахта планира последната си голяма настъпателна операция през Втората световна война под кодовото наименование „Горски дявол”. Намерението на противника е да разгроми войските на Трети Украински фронт в Унгария и да ги отхвърли от заеманите позиции, за да отслаби натиска на Червената армия срещу Виена и Берлин. Пред Първа българска армия е поставена задача да отбранява 130-километрова полоса, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка.
Боят се води без прекъсвания от 6 до 19 март 1945 г., ден и нощ, за всеки двор, за всяка къща. Под неудържимия напор на българските и съветските части, хитлеристката съпротива в Дравасоболч е смазана. Героизмът, твърдостта и мъжеството на нашите войни провалят замисъла на немскофашисткото командване и бележат един от върховете на българската бойна слава.


✅ Дравската операция е отразена в картата "Втората световна война и България, 1944-1945 г." Тя е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Карта "България през Втората световна война, 1944-1945 г." ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Втора световна война и България (1944-1945)" с врезка "Втора световна война и България (1939-1944)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари