Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Дравска епопея (1945 г.)

 

???? През март 1945 г. Главното командване на Вермахта планира последната си голяма настъпателна операция през Втората световна война под кодовото наименование „Горски дявол”. Намерението на противника е да разгроми войските на Трети Украински фронт в Унгария и да ги отхвърли от заеманите позиции, за да отслаби натиска на Червената армия срещу Виена и Берлин. Пред Първа българска армия е поставена задача да отбранява 130-километрова полоса, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка.
Боят се води без прекъсвания от 6 до 19 март 1945 г., ден и нощ, за всеки двор, за всяка къща. Под неудържимия напор на българските и съветските части, хитлеристката съпротива в Дравасоболч е смазана. Героизмът, твърдостта и мъжеството на нашите войни провалят замисъла на немскофашисткото командване и бележат един от върховете на българската бойна слава.


✅ Дравската операция е отразена в картата "Втората световна война и България, 1944-1945 г." Тя е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Карта "България през Втората световна война, 1944-1945 г." ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Втора световна война и България (1944-1945)" с врезка "Втора световна война и България (1939-1944)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари