Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Жените в България

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

✔️ На 6 март 1938 г. за първи път в България гласуват и жените. Нeзависимо че са поставени ред ограничения и право на глас имат само омъжени, вдовици или разведени, това е първа стъпка към отвоюване на правата на жените у нас.
Историята на женското равноправие започва в Уайоминг, САЩ, където през 1869 г. за пръв път се дава право на жените да гласуват. Последвани са от Великобритания и Швеция - 1918 г., французойките получават това право през 1945 г., а швейцарките едва 1971 г.
Икономическото развитие и индустриализацията през втората половина на XIX век водят до все по-голямата заетост на жени в производствата. На 8 март 1857 г. в Ню Йорк на протест излизат жените от шивашките и текстилни предприятия, против нетърпимо тежките условия на труд и ниското заплащане. Въпреки отвоюваните права и днес има професии, упражнявани предимно от жени, често за едни и същи професионални позиции жените получават по-ниско заплащане.

 

✅ В България във всички области преобладаваща част от населението са жени и това може да се види от диаграмите в картата, където дялът на жените е показан с червен цвят (по данни за 2018 г.). Структурата на населението по пол е добавена в картата "Естествен прираст на населението", която е част от ???? Атлас по география и икономика за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари