Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Демократична република Конго

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 30 юни е национален празник на втората по площ африканска държава - Демократична република Конго. Чества се годишнина от обявяването на независимостта на страната от Белгия, което се случва през 1960 г.
Европейските експедиции през XIX век, които правят проучвания във вътрешността на континента, засилват интереса на колонизаторите към тези територии. В периода 1885-1908 г. страната е със статут на лична собственост на белгийския крал Леополд II под наименованието Свободна държава Конго. Населението на „свободната държава“ е принудено да произвежда каучук и е подложено на жесток терор. Милиони хора умират вследствие на болести и безмилостна експлоатация. През 1908 г. Леополд II е принуден да преотстъпи собствеността си над Конго на белгийската държава и Белгийско Конго придобива статут на колония. През 1960 г. избухват безредици и страната достига до своята независимост под името Република Конго. Бързото оттегляне на колонизаторите води нестабилност в държавата. Следват години на безредици, войни, военни преврати. В периода 1971-1997 г. страната официално се нарича Заир.


???? Днес Демократична република Конго е сред най-бедните страни в света, въпреки огромните залежи на природни богатства на територията ѝ. Населението ѝ е ок. 101,8 милиона души, отличаващо се с голямо етнокултурно многообразие. Най-големият град е столицата Киншаса, а официалният език е френски. Страната се бори с много социално-икономически проблеми като висока смъртност, недохранване, ниско ниво на здравеопазване и образование.

✅ ДР Конго е показана на Политическа карта на Африка. Цялата карта, както и данни за африканските държави и природогеографска карта карта на континента ще откриете в ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари