Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Тунис

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 20 март в Тунис ежегодно отбелязват Ден на независимостта. На тази дата през 1956 г. е подписано споразумение, което предоставя на страната пълна независимост от Франция.

Тунис е населяван от бербери от Ранната античност. Територията му се превръща в пресечна точка на различни завоеватели, колонизатори и цивилизации. През XII в. пр.Хр. пристигат финикийците, а след тях идват картагенци, римляни, вандали. През VI век територията на Тунис става част от Юстинианова Византия, по-късно е арабско завоевание, а от XVI до края на XIX век е част от Османската империя. Последвалото съперничество между френски и италиански интереси в Тунис завършва в полза на французите и през 1881 г. става тяхна колония. Заражда се националноосвободително движение, а след Втората световна война започва и въоръжена борба с колонизаторите. Така тунизийците достигат до независимостта си през 1956 г.

???? Днес Република Тунис е разположена на площ от 163 610 кв.км и е най-малката държава в Северна Африка. Релефът в северната част на страната е планински, към централната е равнинен, а на юг е пустиня. Населението е 11,8 млн. души, основно от арабска етническа група, населяващо предимно северната половина на страната. Най-голям град е столицата Тунис. Основните природни ресурси са нефт, фосфати, желязна и оловна руда. Водещи отрасли в стопанството са земеделие, добивна промишленост и туризъм. Основен икономически партньор на Тунис е Европейският съюз.

✅ Горната половина от изображението е от картата „Деколонизация в Африка и Югозападна Азия“, в която цветовете показват колониалната принадлежност. Картата е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


✅ Втората половина е част от съвременната политическа карта на Африка, която ще откриете в ???? Атлас на света.


✅ Карти на Африка (природогеографски, политически и други) има и в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас.


✅ Стенни ???? Карти на света

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари