Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Бангладеш

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 26 март една от най-гъсто населените страни в света отбелязва своя Ден на независимостта. На днешната дата през 1971 г. е обявена независимостта на Бангладеш, тогавашен Източен Пакистан. Провъзгласяването ѝ е направено от името на бенгалския революционер и политик Муджибур Рахман, който е арестуван ден преди това и хвърлен в строг тъмничен затвор. Като лидер на партия той печели изборите през 1970 г., но Пакистанската военна хунта не допуска съставяне на правителство. Започват масови протести, хунтата избива националистически настроени бенгалски граждани, интелигенция, политици и обявяването на независимостта идва в началото на една кръвопролитна война. В крайна сметка тя приключва с капитулация на Западен Пакистан в края на 1971 г. Източен Пакистан получава своята независимост и става Народна република Бангладеш. Муджибур Рахман става министър-председател и е считан в страната за „баща на нацията“.

???? Днес Бангладеш е осмата по население държава в света с ок. 164 милиона души. Разположена е на площ от 148 460 кв. км, като основна част от територията е заета от низина, образувана около реките Ганг и Брахмапутра, вливащи се заедно в Бенгалския залив. Климатът се характеризира с обилни сезонни валежи, високи температури и влажност. Почти всяка година там населението се бори с природни бедствия като наводнения, тропически циклони , торнадо и приливни вълни. Столица и най-голям град е Дака. Въпреки продължителните периоди на политическа нестабилност, лоша инфраструктура, корупция и бавни икономическите реформи, икономиката на страната е сред бързо развиващите се. Почти половината от населението на Бангладеш е заето в селскостопанския сектор, като страната е сред най-големите производители на ориз. В индустриалния сектор най-значимо е производството на облекло. Износът му представлява близо 80% от общия износ на страната. Бангладеш успява да намали нивото на бедност на населението от повече от половината на по-малко от една трета.

✅ Годината на обявяване на независимост на Бангладеш е отбелязана на картата „Деколонизация в Югоизточна Азия, 1945-1989 г.“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 


✅ Съвременна политическа карта на Азия (в която Бангладеш е отбелязан със 17 от държавите, означени с числа в картата), както и още карти на Азия ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.✅ Стенна карта ???? Деколонизация✅ Стенна ???? Политическа карта на света


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари