Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Танзания

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
 
???????? 26 април е национален празник на Танзания. Отбелязва се Денят на съюза – обединението на Танганика и Занзибар в една държава през 1964 г.
В края на XIX век Германия завладява континенталните части на Танзания и ги присъединява към Германска Източна Африка. Преди германската колонизация в тези земи, населението страда извънредно много от търговията с роби. След поражението на Германия в Първата световна война територията преминава под управлението на Великобритания с името Танганика. Архипелагът Занзибар, преминава под британски протекторат още от 1890 г., като и след войната продължава да е с отделна колониална юрисдикция от Танганика. През 1961 г. Танганика получава независимост, а две години по-късно е прекратен и протекторатът над Занзибар. На 26 април 1964 г. двете републики се обединяват, като Занзибар остава полуавтономен регион. Името на новата държава е Обединена република Танганика и Занзибар, което по-късно е променено на Обединена република Танзания. Новото название е образувано от първите срички от имената на двете бивши държави.
 
???? Танзания е разположена в Източна Африка на площ от 947 303 km². Релефът е планински на североизток, където се намира най-високата планина на континента – Килиманджаро. Три от големите африкански езера влизат частично в пределите на страната. На север е езерото Виктория – най-голямото на континента, на запад – Танганика, най-дълбоко на континента и с уникални видове риби, а на юг – Няса (Малави). Населението на страната е 62 млн. души, разпределено неравномерно, най-гъсто в северната половина на страната и по източния бряг. Около две трети от него е под 25 години, заради високия коефициент на плодовитост. В състава на населението влизат повече от 100 етнически групи, преобладаваща религия е християнството, а официални езици – суахили и английски. От 1996 г. столица на Танзания е Додома. Природните красоти, с които разполага страната, спомагат за все по-голямото развитие на туризма там. В последно време остров Занзибар е атрактивна дестинация и за много българи.
 
 
✅ Танзания е показана на политическа карта на Африка. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.
 
 
✅ Различни карти на Африка има в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас.
 
 
✅ Карта „Деколонизация в Африка и Югозападна Азия“ ще намерите в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари