Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Парагвай

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? Днес Парагвай отбелязва своя национален празник – Денят на независимостта. На 14 срещу 15 май през 1811 г. в Асунсион е обявена независимостта на страната от Испания.
В територията на днешен Парагвай испанските конкистадори пристигат през първата половина на XVI век и тя става една от провинциите на Испанската империя. През XVII век провинцията е център на християнски мисии на йезуитите, които покръстват голяма част от местното население. След обявяването на независимостта и свалянето на местната испанска администрация, Парагвай е управляван от авторитарни правителства с националистическа политика. Между 1864 и 1870 г. страната е във война със съседните Аржентина, Бразилия и Уругвай, обединени в т.нар. Троен съюз. Войната е с катастрофални последици за Парагвай – губи около две трети от мъжкото си население и голяма част от територията си. В периода 1932-1935 г. страната води война с Боливия за Гран Чако, като в резултат отвоюва част от областта и увеличава територията си до съвременните ѝ граници. След войната попада под поредица от военни диктатури до 1989 г., когато започва демократичния ѝ период.

 

???? Парагвай е разположен на площ от 406 752 км 2 и е без излаз на море. Част от държавните му граници са определени от реките Парана (втора по дължина река в Южна Америка), Пилкомайо и Парагвай, която разделя страната на две половини. Източният край на Парагвай е с тревисти равнини и залесени хълмове, а западният - с ниски, блатисти равнини. Климатът е субтропичен и тропичен. Населението на страната е 7,3 млн. души, 95% от които са метиси, а преобладаващата религия е католицизъм. По-голямата част от населението живее в източната половина на страната в близост до столицата Асунсион. Официални езици са испански и гуарани. Голям процент от населението се прехранва от селскостопанска дейност. Парагвай е петият по големина производител на соя в света. В индустриалния сектор водещи са производството на цимент, желязна руда и стомана.

 

✅ Парагвай е показан на природогеографска и политическа карта на Южна Америка, част от ???? Атлас на света, в който има и данни за държавите.

 

✅ Стенни карти на ???? Южна Америка.

 

✅ Още карти на Южна Америка ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари